Lignavita - De Nutri-Score, hoe toe te passen?
Terug naar overzicht

De Nutri-Score, hoe toe te passen?

De Nutri-Score is een keuzewijzer waarmee je in een oogopslag de voedingswaarden van producten binnen eenzelfde assortiment kan vergelijken. Dit moet het ons makkelijker maken om een bewuste en evenwichtige voedingskeuze te maken.

Het Nutri-Score-algoritme kent punten toe per 100 g of ml, zowel voor nadelige elementen (energie, suikers, verzadigde vetzuren, zout) als voor gunstige (eiwitten, vezels, verhouding fruit, groenten, noten, koolzaadolie, walnotenolie en olijfolie) voedingsstoffen.
Daarna worden de positieve punten afgetrokken van de negatieve en wordt het resultaat omgezet naar de Nutri-Scoretabel.

De Nutri-Score geeft via een kleurenschaal in combinatie met lettercodes aan welke producten binnen een bepaalde productgroep gezonder (?) zijn dan andere.
Dit werkt als het systeem van verkeerslichten: donkergroen staat voor de beste voedingswaarde (te verkiezen), rood staat voor de slechtste
voedingswaarde (te beperken). Daartussen ligt het kleurenspectrum van lichtgroen – geel – oranje.

Zo zie je in een oogopslag welke producten aan te raden zijn én welke je beter beperkt. De letter A op een groene achtergrond geeft aan dat een product goed scoort qua algemene voedingswaarde. Een product met een donkeroranje E eet of drink je beter met mate. Op basis van de Nutri-Score krijg je dus transparante productinformatie en kan je voortaan bewust kiezen.

De Nutri-Score, hoe toe te passen? - Afbeelding2

Er zijn echter een aantal dingen die je best in je achterhoofd houdt bij het in de praktijk toepassen!

1. De Nutri-Score wordt steeds berekend per 100 g. Hij houdt dus geen rekening met de portie die je van een product eet.
2. Het doel van het label is niet om producten als ‘gezond’ of ‘ongezond’ te classificeren, wel om consumenten toe te laten de nutritionele kwaliteit van producten in een oogopslag te vergelijken. Maar dat is enkel zinvol als de vergelijking relevant is. Dus je mag enkel producten uit dezelfde categorie vergelijken. (vb. nutriscore van verschillende ontbijtgranen vergelijken met elkaar en niet met bijvoorbeeld diepvriesfrieten)
3. Er wordt geen rekening gehouden met de verwerking van de levensmiddelen, gehalte aan transvetzuren en aanwezigheid van additieven, kleurstoffen en
allergenen.
4. Er wordt ook geen rekening gehouden met het vitamine- en mineraalgehalte.
5. Bij het bepalen van het suikergehalte wordt geen rekening gehouden met de glykemische index van het voedingsmiddel.
6. Niet ALLE voedingsmiddelen krijgen een nutriscore. Zo worden alcohol, koffie, thee, onbewerkte voedingsmiddelen en kruiden niet beoordeeld.
7. De Nutriscore is niet verplicht. Daardoor kunnen merken er voor kiezen deze enkel te gebruiken voor producten met een gunstige beoordeling.
8. Nutriscore A wil NIET zeggen dat we van dat product zoveel mogen eten als we willen, en Nutriscore E wil NIET zeggen dat we dat product helemaal niet mogen gebruiken. Je moet gewoon rekening houden met portiegrootte en frequentie!

Conclusie

De Nutri-Score alleen geeft niet voldoende informatie voor een evenwichtig voedingspatroon. Daarvoor moeten we de principes van de Voedingsdriehoek volgen, en de hoeveelheid en frequentie daaraan aanpassen. Bovendien moet je rekening houden met je eventuele allergieën en intoleranties bij het kiezen van de producten die je in je winkelkar legt.

En bij twijfel vraag je best advies aan je coach of diëtist!

Betaalmogelijkheden
Creditcard Bancontact KBC Belfius Apple Pay
© 2024 by Lignavita