Lignavita - Voedingsfouten die we kunnen vermijden
Terug naar overzicht

Voedingsfouten die we kunnen vermijden

Zelfs mensen die bewust met hun gezondheid bezig zijn en goede gewoontes hebben, kunnen ongewild toch voedingsfouten maken. Daarom willen we je een paar tips geven om valkuilen te vermijden , want veel van de slechte voedingsgewoontes die vandaag de dag normaal zijn geworden zorgen voor overgewicht.

‘Light’ is niet hetzelfde als gezond.

Je hebt enige basiskennis van voeding nodig en je moet je bewust zijn van wat je eet. Dit is een chaotische wereld en goed eten vereist een zorgvuldige reflectie. Doe slimme aankopen door je producten zorgvuldig te selecteren.
Val niet zomaar voor de belofte van een product waarop staat ‘Light’. Vaak wordt het voordeel van minder vetten teniet gedaan door de toevoeging van andere stoffen zoals zout of suiker. Het is dus niet perse gezonder dan het oorspronkelijk product.
Veel mensen denken ten onrechte dat alle vetten schadelijk zijn. In werkelijkheid heeft ons lichaam wel een beetje vet nodig om goed te kunnen functioneren en te presteren. Enkelvoudig onverzadigde vetten en omega 3-vetzuren zijn bijvoorbeeld erg nuttig voor ons lichaam en we moeten aan onze dagelijkse behoefte voldoen. Verzadigde vetten daarentegen moeten we vermijden.
Als je gezond wilt eten, kies dan voor gezonde producten zoals groenten, fruit, noten, vis,…

Hoe vaak eet je

Experts bevelen 5 eetmomenten per dag aan. De 3 hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner – en 2 keer een snack tussendoor. De gedachte hierachter is dat wanneer we ons lichaam gedurende een lange periode (meer dan 3-4 uur) niet voeden, het in spaarstand overschakelt waardoor onze reservemechanismes worden geactiveerd. Dit wil zeggen dat ons lichaam dan energie gaat besparen en vet opslaat om de uren (of misschien dagen, dat weet het lichaam niet) dat er geen inname van energie plaatsvindt te overbruggen.

Het is essentieel om deze mechanismes te voorkomen om een goed evenwicht te behouden. Dat zal er toe bijdragen dat je gewicht op een gezond peil blijft.

Het ontbijt overslaan?

Het overslaan van een maaltijd is een van de fouten die we vaak maken. Als je niet op regelmatige tijdstippen eet, gaat je lichaam, zoals hierboven vermeld, in een spaarstand om vetreserve op te slaan.
Het is een misverstand te denken dat je, door het ontbijt over te slaan, sneller afvalt. Het ontbijt is misschien wel de belangrijkste maaltijd. Het is de maaltijd die ons, na de nacht, van de nodige energie voorziet om de dag goed te starten. Door niet te ontbijten loop je meer kans om (ongezond) te gaan snacken in de loop van de ochtend. Een gezond ontbijt stimuleert je om ook de rest van de dag gezond te eten.
Ook eten op onregelmatige tijdstippen is een slechte gewoonte. Het overslaan van maaltijden en op onregelmatige tijden eten is op termijn nefast voor je gewicht. Door te veel tijd te laten tussen eetmomenten loop je het gevaar om dan uiteindelijk te veel ineens te eten.

Eten terwijl je iets anders aan het doen bent

Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer we andere dingen doen terwijl we aan het eten zijn, we minder snel het gevoel hebben ‘vol te zijn’. Dit zorgt ervoor dat we veel meer eten dan we nodig hebben, en het gevolg is dan vaak gewichtstoename. Wanneer je aan het computeren bent, televisie aan het kijken bent, of iets aan het lezen bent en dan gaat eten dan kunnen de hersenen zich niet richten op het hongergevoel. In plaats van dat je aan het eten bent om geen honger te hebben en jouw lichaam te voeden ben je gewoon bezig met een automatisme.
Ook te snel eten zorgt ervoor dat we te veel eten doordat we ons lichaam niet de kans laten aan te geven dat we genoeg hebben.

Overmatig zoutgebruik

Een teveel aan zout kan leiden tot vochtretentie en bloeddrukproblemen. Dit komt omdat een te veel aan natrium in het lichaam onze nieren en ons hart kunnen beïnvloeden. Probeer daarom het zoutgebruik te beperken. Voeg extra kruiden en specerijen aan je voedsel toe als je denkt dat het smaakt mist. Experimenteer dus liever met kruiden, specerijen, citrus, paprika, knoflook, azijn,…

Niet alle salades zijn even gezond

De meeste mensen denken dat het eten van slaatjes vanzelfsprekend gezond is en dat deze voldoende groenten en fruit leveren. Een basissalade met enkel wat sla, tomaatjes en uien levert wel wat vezels en water maar nauwelijks voedingstoffen.
Of een salade gezond is, hangt vooral af van de ingrediënten die je gebruikt.
Een ‘gezonde’ salade bestaat uit een combinatie van diverse producten. Je hebt meer dan één ingrediënt nodig om aan je dagelijkse behoeften te voldoen. Denk hierbij aan onder meer diverse groenten, peulvruchten, fruit, noten en zaden, vlees, vis of vegetarische producten, eieren,…
En daarbij dan een gezonde zelfgemaakte dressing!

Te veel eten

We eten allemaal wel eens een keertje te veel. En op zich is dat niet erg. Maar als het te vaak gebeurt, dan heeft dit wel nadelige gevolgen voor je lichaam en je gezondheid. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet. Je bord moet kleurrijk zijn en veel meer variatie bevatten dan alleen een stuk vlees en aardappelen. Vul je bord voornamelijk met gezonde groenten. Hoewel we elke dag een portie dierlijke eiwitten kunnen eten, zou dit niet meer dan een kwart van onze maaltijd moeten zijn.
Een uitgebalanceerd, kleurrijk bord is een gezond bord.

Leer ook een onderscheid maken tussen lichamelijke en emotionele honger. Heb je lichamelijke honger? Dan is de enige optie om iets (gezonds) te eten.
Ben je een emotionele eter? Dan gaat het verslinden van een zak chips je echt niet beter doen voelen…

Raadpleeg eventueel je Lignavita coach als je vragen hebt over het samenstellen van een gezond eetpatroon en het vermijden van voedingsfouten.

Meer blogposts

Betaalmogelijkheden
Creditcard Bancontact KBC Belfius Apple Pay
© 2024 by Lignavita