Lignavita - Ketose, wat is dat nu eigenlijk?
Terug naar overzicht

Ketose, wat is dat nu eigenlijk?

Wist je al dat het Lignavita dieet gebaseerd is op een beperkte opname van suikers en koolhydraten met daarbovenop een ruime opname van eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Tijdens het dieet is er een belangrijke fase waarin je lichaam hoort te treden, namelijk ketose. Het klinkt moeilijk, maar dat is het helemaal niet. Hierover een woordje uitleg.

Wat is ketose?
Ketose is een fysiologisch proces waarin je terecht komt wanneer je een zeer kleine hoeveelheid koolhydraten binnenkrijgt. In een normaal voedingspatroon gebruikt je lichaam koolhydraten als primaire brandstof. Wanneer je aanzienlijk minder koolhydraten gaat eten, gaat je lichaam op zoek naar een andere brandstof. Als je in ketose raakt, schakelt je lichaam bij een gebrek aan suikers over van een koolhydraatverbranding naar een vetverbranding. En dat is nu net wat we willen bereiken in het Lignavita dieet. Daarom wordt er in ons dieet de hoeveelheid glucose (suikers – koolhydraten) en vetten verminderd.

Ketose is een volledige natuurlijke reactie van ons lichaam. Bovendien hebben de ketonen hierbij een bijzonder gunstig effect: ze geven een gevoel van verzadiging, geen hongergevoel dus. Het zorgt zelfs voor een energiek gevoel met een hoog concentratievermogen. Dit lijkt te mooi om waar te zijn. Nochtans hebben vele godsdiensten een periode van vasten - lees: in ketose gaan – waarbij men streeft naar een zuivering van het lichaam. Deze positieve effecten van ketose zijn al eeuwen bekend.

Wanneer start de vetverbranding?
Ons energieverbruik kan men vergelijken met een lopende- en spaarrekening. De suikers vormen de lopende rekening: zolang er geld op staat (suikers in ons lichaam aanwezig), zullen we geen gebruik maken van onze spaarrekening (vetten-proteïnen). Slechts wanneer de lopende rekening helemaal leeg is en er geen vooruitzicht is dat deze zal worden aangevuld zal men gebruik maken van de spaarrekening (vetten). Afvallen is namelijk leven op reserves. Algemeen kan men stellen dat men na 24-48 uur in ketose gaat.

Wanneer stopt de vetverbranding?
Indien er tijdens het Lignavita voedingsprogramma suikers worden opgenomen (appel, mango, druiven, wortels,…) dan is de kans groot dat men terug uit ketose gaat. Ons lichaam gaat terug over naar de lopende rekening. Het duurt dan opnieuw 24-48 uur om terug in ketose te komen. Fruit is gezond, maar het verhindert wel dat ons lichaam de vetreserves aanspreekt. Daarom is het heel belangrijk de richtlijnen van het Lignavita voedingsprogramma strikt te volgen om snel resultaat te bekomen. Om af te vallen – op zijn reserves te leven – moet men dus alle suikers vermijden.

Daarbij is alcohol ook een factor die we beter kunnen mijden. Het vertraagt je gewichtsverlies omdat je lichaam eerst de alcohol gebruikt als energie, daarna gaat je lichaam weer pas over naar de vetverbranding. Zolang er alcohol aanwezig is in je lichaam, wordt er geen vet verbrand.

Eiwitten zijn de boodschap
Ons lichaam heeft twee vormen van reserves: vetten en proteïnen (spieren). Het is natuurlijk de bedoeling om het vet te verliezen en niet de spieren. Tijdens zo een dieet is het raadzaam voldoende eiwitten te eten om spierafbraak tegen te gaan. Dat is dus perfect mogelijk met ons ruime assortiment aan eiwitrijke dieetproducten. Ook kan het opnemen van goed gedoseerde Lignavita supplementen, blijft de spiermassa bewaard. Daarom is het heel belangrijk dat u supplementen van een goede kwaliteit en samenstelling koopt.

Keto hier, keto daar,...
Het internet overlaadt je met 'keto informatie' en 'keto recepten'. Deze 'keto recepten' bevatten vaak een zeer hoog vetgehalte, waarvan ook ongezonde vetten. Denk steeds goed na over wat er in de recepten gebruikt wordt. Ten einde raad?

Onze coaches helpen je graag opweg met de juiste keuzes te maken: klik hier.

© 2021 Lignavita Dorien Ots

Betaalmogelijkheden
Creditcard Bancontact KBC Belfius Apple Pay
© 2024 by Lignavita