Lignavita - Intermittent fasting niet nuttig
Terug naar overzicht

Intermittent fasting niet nuttig


Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is een variant van diëten waarbij je periodiek vast. In een normale dag vast je altijd al enkele uren tussen de maaltijden in maar bij intermittent fasting ga je die periode waarin je niets eet vergroten.

Hier zijn natuurlijk een aantal variaties in, zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de ene dag wel te eten en de andere niet of jezelf een tijdspanne geven van een bepaalde tijd waarin je mag eten.

Het relevantste voordeel hier is dat je op die manier makkelijk kan afvallen maar is dat wel écht zo?

Tijdens het vasten zal je lichaam stilaan merken dat er geen energie binnen komt via voeding. Hierdoor ontstaat het probleem dat je lichaam stilaan zal overschakelen op ‘survival-mode’. Dit is een energiebesparingsproces van het lichaam omdat het geen voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit helpt de mens langer overleven zonder voedingsstoffen.

Je lichaam zal in die periode dus zeker minder calorieën binnenkrijgen maar dat wil dan nog niet zeggen dat je er mee afvalt. Door het feit dat je in die ‘survival-mode’ terechtkomt zal je lichaam minder calorieën verbranden, je onderdrukt als het ware jouw metabolisme.

Bijkomend is het ook nog eens moeilijk vol te houden

Afhankelijk van hoe jij vast, zal je merken dat je in de periode dat je mag eten, zoveel mogelijk zal eten. Het dieet zegt niet wat je moeten eten en wat gezond is, het bepaalt alleen wanneer je mag eten. De kans is daarom des te groter dat je nog steeds ongezond eet en je lichaam gaat ondervoeden.

Conclusie

Door minder te eten komt je lichaam in een ‘survival-mode’ terecht, tijdens de momenten dat je mag eten zal je door de honger of om honger tegen te gaan, heel veel gaat eten en zal je snel merken dat je niet gaat afvallen, simpelweg omdat het metabolisme onderdrukt is.

Ⓒ Lukas Creemers

Betaalmogelijkheden
Creditcard Bancontact KBC Belfius Apple Pay
© 2024 by Lignavita