Lignavita - Hoe slecht is frisdrank nu eigenlijk?
Terug naar overzicht

Hoe slecht is frisdrank nu eigenlijk?

Waarom blijft de frisdrankconsumptie zo hoog terwijl we weten dat het niet goed voor ons is? Er zijn genoeg redenen om hier ver vandaan te blijven en water, thee of smoothies te drinken. Maar waarom doen we dit dan niet? Zien we de ernst wel? We helpen je er nog een keer aan herinneren!

Gezondheid

Ik begin met de eerste: het maakt je dik. Calorieën uit frisdrank, kunnen een groot deel uitmaken van de totale dagelijkse calorieën die worden geconsumeerd. Frisdrank bevat fructose, en dat zorgt ervoor dat je lichaam geen verzadigd gevoel krijgt, waardoor je meer blijft eten. Je hebt dus meer eetlust en gaat je ook sneller over-eten. Wat sommige mensen ook niet weten is dat frisdrank ervoor zorgt dat je niet alleen vet bijkomt, maar vooral buikvet. Buikvet is niet alleen onsierlijk, het wordt ook gelinkt aan talloze ziekten. En dat is geen positief gegeven als je weet dat een glaasje frisdrank 10 klontjes suiker bevat.

Al deze ongezonde suikers geven je een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten. Ook is het gelinkt aan osteoporose en leverproblemen en het verhoogd het risico op nierstenen. Jammer genoeg wordt de kans op kanker ook drastisch groter door het drinken van frisdrank. Zoals iedereen wel weet is frisdrank ook slecht voor ons gebit. En net als roken, maakt het drinken van frisdrank ons lichaam ook sneller oud.

Verslaafd

Mensen zien het allemaal niet zo ernstig in, maar frisdrank is wel degelijk verslavend. Het heeft te maken met processen in je hersenen waar dopamine vrijkomt en je blijft op een duur snakken naar frisdrank. Bijkomend kan de grote hoeveelheid suiker leiden tot een eetverslaving.

Light?

Neen, ook niet. De suikers zijn vervangen door kunstmatige zoetstoffen en deze zorgen ervoor dat je meer honger krijgt. Zelfs al zijn het ‘neppe’ suikers, stimuleren ze nog steeds je hongergevoel evenveel als echte frisdrank.

Andere redenen

Natuurlijk is je gezondheid de grootste troef om te stoppen met frisdrank. Zeker als je weet dat het zo extreem ongezond is. Maar er zijn ook nog andere redenen die misschien ver gezocht lijken, maar dit zeker niet zijn. Frisdrank is aanzienlijk duurder dan water. Je zou versteld staan hoeveel geld mensen hieraan uitgeven. En hoeveel ze in de plaats zouden kunnen sparen als ze dit ongezonde drankje zouden skippen. Daarbij is het produceren van frisdrank enorm slecht voor het milieu. Zowel de verpakking als de inhoud. Om cijfers te geven, is er maar liefst 132 liter water nodig om 1 fles frisdrank te produceren. Sinds de opening van een Coca-Cola-fabriek in het noorden van Indië, zijn de waterstanden met maar liefst 6 meter gedaald in de omgeving, waardoor de lokale boeren flinke problemen ondervinden.

Er zijn tal van andere opties om je dorst te lessen. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe trend: fruit-infused water. Doe bijvoorbeeld plakjes fruit in een glazen karaf met water, zet voordat je gaat slapen in de koelkast en wanneer je opstaat heb je een heerlijk drankje dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook vol zit met vitaminen en mineralen. Als je al de nadelen van frisdrank op een rijtje zet, is het verstandig om er snel mee te stoppen en voor gezondere alternatieven te gaan.

Onze aanraders

Om makkelijk en calorievrij smaakjes toe te voegen aan je water raden we onze drinkmix citroen of cassis aan. Verder kan je met onze draineur drank een lekker perziksmaakje toevoegen aan je water. Met onze draineur krijg je direct een heleboel plantenextracten binnen die een drainerende functie hebben voor je lichaam. Op die manier worden overtollig vocht en afvalstoffen makkelijker verwijdert in je lichaam.

Betaalmogelijkheden
Creditcard Bancontact KBC Belfius Apple Pay
© 2024 by Lignavita